Aile Hekimlerine Akılcı İlaç Eğitimi Verildi
03 Nisan 2018

  • DSC_0677.JPG
  • DSC_0671.JPG
  • DSC_0676.JPG
  • DSC_0679.JPG


Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü antibiyotik kullanımıyla ilgili vatandaşların dikkatini çekmek için birçok projeyi hayata geçirerek çeşitli çalışmalar ile akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalık oluşturuyor. Billboardlara asılan afişlerin yanı sıra, halkın ulaşabileceği yerlerde de stantlar açılarak bilgilendirme yapılıyor. Akılcı İlaç Kullanımı kapsamında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesiyle birlikte hız kesmeden devam eden çalışmalarımıza bir yenisini daha ekleyerek aile hekimlerine de Akılcı İlaç Eğitimi düzenlendi. Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü Ekibi tarafından düzenlenen eğitim, İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleşti. Bozok Üniversitesinde görev yapan Doç. Dr. Çiğdem Kader tarafından, aile hekimlerine verilen eğitim beş gün sürdü.

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından Antalya’da düzenlenen 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısına katılan Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, toplantıda akılcı ilaç çalışmalarının gündemde olduğunu, Bakanlığın bu çalışmaları önemsediğini belirtirken şunları söyledi; “ Yozgat’ta Akılcı İlaç çalışmalarımız hızla devam ediyor. Her zaman gündemimizde olan konu, Bakanlık yıl değerlendirme toplantısında da vurgulanarak, hedefler belirlenmiştir. 2022 yılına kadar Türkiye’de antibiyotik bulunan reçete yüzdesi %20’ye kadar düşürülmesi planlanmaktadır.

İlaçların nasıl kullanıldığı, hangi dozda, hangi sıklıkta ne kadar süre ve saklama koşulları hakkında hasta bilinçlendirilmelidir. Doğru uygulamada ise aç veya tok kullanımı, kullanım süresi, kullanım zamanı, doz değişikliği önem kazanmaktadır. Ayrıca her ilacın dozaj şekli kullanım yolu aynı değildir. Kimi ilaçlar kırma, çiğneme yoluyla kimileri de suda ya da başka bir sıvıda eritme şeklinde olabilir. Bunlara dikkat ederek ilacın alımı sağlanmalıdır. Uygun şekilde kullanılmayan ilaçlarda etkinlik azalabilir, istenmeyen bozulma ürünleri oluşabilir, zehirlenme meydana gelebilir, yan etki görülme sıklığı veya şiddeti artabilir. Halk arasında yapılmakta olan en büyük hatalardan bir tanesi de kişinin kendi tedavisi için kullandığı ilacı yakınlarına tavsiye etmesidir.

İlaçların yararları olduğu gibi pek çok da zararları var. Gereksiz ilaç kullanımı ilerleyen zamanlarda iç organlarımızı tahrip edebilir. Unutmayalım ki hiç bir ilaç masum değildir. Hekim yazmadığı sürece antibiyotik kullanmamak gerekir. Hekim yazdıktan sonra eczacılarımızın, ilaç kullanımı ile ilgili verdikleri bilgiler doğrultusunda ilaçlarımızı almalıyız. En çok yapılan hatalardan bir tanesi de, üç gün ilaç kullandıktan sonra, doktorun söylediği gün sayısı kadar kullanmayıp, ilacı kullanmayı bırakmaktır” dedi.