Rahim Ağzı (Serviks )Kanseri Farkındalık Çalışmalarımız
03 Şubat 2018

Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Yozgat’ta sağlık çalışanları Ocak Ayı boyunca kollarını sıvadı. Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ,Kanser Birimi personelleri ve hastane sağlık personelleri tarafından, merkez ve ilçe hastanelerde, Novada alışveriş Merkezinde  stantlar açılarak halka Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri hakkında bilgi verildi.

Rahim ağzı kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olmasından dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından,  toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacı ile Ocak ayını “Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlenmiştir. Ocak ayı boyunca serviks kanseri ile ilgili   farkındalık etkinlikleri Yozgat’ta da düzenlendi.

Şefaatli ‘de Köy Köy Gezdiler

Sağlık çalışanları, Şefaatli ilçesine bağlı köylere giderek, 30-65 yaş arası  kadınlara serviks kanser taraması hakkında bilgilendirerek,Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri  taraması yaptılar, smear aldılar.

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Rahim Ağzı Kanseri, sık görülen bir kanser türü olup, erken evrede tespit edildiği zaman tedavi edilebilmektedir. Dünya’da 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür. Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Türkiye'de ise en sık görülen 8. kanser türüdür.

       Hastalık riskini azaltmada en etkin yol  HPV-DNA ve PAP-smear tarama testi yaptırmaktır. Rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayıp 10-15 yıl içinde ilerleyerek kansere dönüşür. Tarama testleriyle kansere dönüşmeden bu değişiklikleri saptamak mümkündür. Bu nedenle  “Rahim Ağzı Kanseri” önlenebilir bir hastalıktır. Tarama testi, özel bir fırça kullanarak rahim ağzı yüzeyinden nazikçe bir sürüntü almayı gerektirir.. Anormallikler saptandığında kişiyle temasa geçilerek, ileri testler ve tedavi için önerilerde bulunulur. Tarama testi Ulusal Serviks Kanseri Tarama Standartları’na göre 30 yaşından sonra her 5 yılda bir yaptırılmalıdır.

Aile hekimliği birimlerimizde ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’de bu hizmet ücretsiz olarak sunulmaktadır. Unutulmamalıdır ki, kanserde erken teşhis hayat kurtarır” dedi.