28 Şubat Sivil Savunma Günü
28 Şubat 2025


SİVİL SAVUNMA NEDİR?

Savaşta ve afetlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirme amacını taşıyan ve savunmanın en önemli unsurlarından biri olan Sivil Savunma;

Savaş zamanı halkın can ve mal kaybının en aza indirilmesi

Afetlerde can ve mal kurtarılması

Büyük yangınlarda can ve mal kaybının azaltılması

Yok olmaları veya çalışamaz hale gelmeleri durumunda yaşamı büyük ölçüde etkileyecek olan kamu ve özel kurum ve kuruluşların korunması ile bunların acil onarımlarının yapılması

Savaş zamanı her türlü savunma faaliyetlerinin sivil halk tarafından desteklenmesi

Cephe gerisinde halkın moralinin kuvvetlendirilmesi

konularını kapsayan SİLAHSIZ, KORUYUCU, KURTARICI önlem ve faaliyetler bütünüdür.

*Hayatınızı tehdit edebilecek doğa ve insan kaynaklı afetler ve savaşlar ile her türlü acil duruma karşı, can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla ikaz ve alarm işaretlerini ne kadar iyi öğrenirseniz; kendinizi,ailenizi ve sevdiklerinizi o kadar iyi koruyabilirsiniz.

Afetlerin hemen arkasından ihtiyaç duyulacak malzemelerin yer aldığı bir Afet ve Acil Durum Çantasının (Deprem çantası) ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Deprem çantasında sorumlu olduğunuz kişiler, (Bebek, yaşlı ya da engelli) varsa evcil hayvanlarınızın ihtiyaç duyacağı araç ve gereçler olması gerekir.

Bir afet sonrası içecek, yiyecek ve acil ihtiyaçları alabileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız durumunda bunları, deprem çantasına koyacağınız ilk yardım setleriyle kendiniz de yapabilirsiniz. Bu tip durumlarda afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay erişebileceğiniz bir yerde saklamanız gerekir. Deprem çantası yalnızca evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olması gerekir.

DEPREM ÇANTASI NASIL YAPILIR?

 

Hazırlayacağınız çantanın her an taşınabilir olması ve olası tahliye durumlarında kullanabilmeniz için aracınızda bulunması yararınıza olacaktır. İşte deprem çantasında olması gerekenler…

DEPREM ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN YİYECEKLER

 

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı. Bir kişiye üç gün yetecek kadar su (Bir kişinin içmesi ve temizliği için bir gün yetecek kadar su miktarı ortalama 4 litredir.)

Yüksek kalori, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını engelleyen, dayanıklı ve çabuk bozulmayan gıdalar. Örneğin kuru meyveler, konserve, meyve suyu, tahin–pekmez vb. (Bir kişiye üç gün yetecek miktarda bozulmaya dayanıklı gıda alınmalı.)

DEPREM ÇANTASINA OLMASI GEREKEN ÖNEMLİ BELGELER

 

Sigorta, tapu, ruhsat belgeleri

Kimlik kartları (ehliyet, nüfus cüzdanı vb.)

Diplomalar

Zorunlu Deprem Poliçesi

Banka cüzdanı, Pasaport vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKEN GİYECEKLER

 

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

İç çamaşırı

Çorap

DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKEN HİJYEN MALZEMELERİ

 

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kâğıdı

Hijyenik ped

Sabun ve Dezenfektanlar

DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKEN DİĞER MALZEMELER

 

El feneri, pilli radyo ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

İlk yardım çantası

Uyku tulumu veya battaniye

Düdük, çakı, küçük makas

Kalem, kâğıt