Kuduzunönemininanlaşılmasıvehastalığailişkinfarkındalığınartırılmasıamacıyla Dünya Sağlık Örgütü, 28 Eylül’ü “Dünya Kuduz Günü” olarak
ilanetmiştir.
Kuduz;insansağlığınıtehditedenveklinikbelirtilergeliştiktensonrageriyedönüşüolmayanvedramatikbir şekildeölümlesonuçlananzoonotikbirhastalık olup, Dünyada 150'denfazla ülkeve bölgedegörülen,aşıile önlenebilirviral birhastalıkolduğu bilinmektedir. Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahalehayat kurtarmaktadır.
Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalıktır. Tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek,kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülmektedir. Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfektehayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan enfekte olmuş hayvanın salyası ile debulaşabilir. Riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür. Kuduz riskli temassonrasında,zamanında,gerekliönlemleruygulanmadığındahastalıkgelişebilir.Kuduzailişkinbelirtilergörülmeyebaşladıktan sonra insanlar için ölümcüldür. Kuduz kaynaklı ölümleri önlemek, kuduz riskli temasa maruz kalan kişilerinsağlıkkuruluşunabaşvurarakkuduzprofilaksisinitamvegünündeyaptırmasınısağlamakamacıylafarkındalıkçalışmalarınınyapılması büyük önem arz etmektedir.
Bukapsamda28EylülDünyaKuduzGünüvesilesiyleteksağlıkçatısıaltındakuduzhastalığınınönemivekorunmailekuduzhastalığıkontrolüvemücadelenoktasında,gereksağlıkçalışanlarınagereksehalkayönelikfarkındalıkçalışmaları Müdürlüğümüzce yapılmaktadır.
Dr.Fatih ŞAHİN
İl Sağlık Müdürü