13 EYLÜL DÜNYA SEPSİS GÜNÜ
Sepsis Nedir?
Vücudumuzda oluşan enfeksiyonun bağışıklık sistemini tetikleyip kendi doku ve organlarına hasar vermesidir. Özellikle erken teşhis edilerek hemen tedavi edilmediği durumlarda septik şok ve ölüme yol açar. Sepsis tedavisinde her saniyenin değeri vardır. Ölüm riski çok yüksektir ve erken tedavi bu oranı çok azaltır.
Belirtileri:
Ateş
Halsizlik
İştahsızlık
Nefes Darlığı
İdrar Yapmada Zorluk
Tansiyonda Düşme ve
Çarpıntı
Bu durumlardan herhangi biriyle karşılaşılması durumunda acil olarak doktora başvurulmalıdır. Farkındalık hayat kurtarır!
Önlemek İçin
Erken Teşhis ve Tedavi
Aşılama
Bireysel Hijyen
"Erken tanınıp hemen tedavi edilmeli"
“Sepsis özellikle erken tanınıp hemen tedavi edilmezse, çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonlanabilir. Sepsis tıbbi bir acil durumdur ve daha fazla komplikasyon veya ölümü önlemek için derhal müdahale gerektirir. Her türlü enfeksiyona bağlı olarak gelişebilecek olan sepsis, genellikle sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların bir sonucudur ve antimikrobiyal direnç, bakteriyel vakalarda sepsis tedavisini zorlaştırmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, hamile kadınlar, 1 yaşın altındaki çocuklar ve 60 yaşın üzerindeki erişkinlerde sepsisin gelişebilme olasılığı diğer bireylere oranla oldukça yüksektir.
“Her yıl 30 milyondan fazla insanı etkiliyor"
"Sepsisi önlemenin en iyi yolu, ilk etapta enfeksiyonu önlemektir."
Sık görülen enfeksiyonlara karşı etkili aşılama programlarının uygulanması, hastanelerde uygun enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması, temiz doğum uygulamaları, ameliyatta enfeksiyon önleme uygulamaları, hastanede yatış sürelerinin kısaltılması, özellikle el yıkama alışkanlığının yaygınlaştırılması gibi önlemler sepsisle mücadelede önemlidir. Erken tanı, erken antibiyotik tedavisi ve enfeksiyon kaynağının kontrolü, uygun organ destek tedavisi sepsise yaklaşımın vazgeçilmezleridir. Sepsisten kaynaklanan ölümlerin sayısını azaltmanın bir diğer adımı da antimikrobiyal dirençle mücadeledir.
Dr. Fatih ŞAHİN
İl Sağlık Müdürü