30 Mayıs Dünya MS (Multiple Skleroz) Günü
30 Mayıs 2023



                                                    30 MAYIS DÜNYA MS (MULTİPLE SKLEROZ) GÜNÜ

MS Hastalığı - Multiple Skleroz Nedir?

Sağlıklı sinir lifleri, miyelinden oluşan bir koruyucu kılıf ile kaplıdır. Bu sayede hücreler arası uyarılar kolaylıkla birbirleri arasında iletilir. MS Hastalığı - Multiple Skleroz hastalığında ise bağışıklık sisteminin hücreleri beyin ve omuriliğinizdeki sinir liflerine yanlışlıkla saldırarak miyelin kılıfına zarar verir ve normal sinir hücresi yapısı bozulur. Merkezi sinir sisteminin kronik bir hastalığı olan MS Hastalığı - Multiple Skleroz dünya çapında 2,5 milyondan fazla insanı etkilediği tahmin edilmektedir.

MS Hastalığı - Multiple Skleroz her bir hastayı farklı etkilediği için öngörülemeyen bir hastalık olarak kabul edilir. Bazıları sadece hafif semptomlara sahipken, diğerleri konuşma yeteneğini yada denge yürüyüş gibi yeteneklerini kaybedebilir.

Yaygın MS Hastalığı - Multiple Skleroz Belirtileri Nelerdir?

MS Hastalığı - Multiple Skleroz, değişken ve düzensiz bir hastalıktır ve hastalar da aynı semptomlara sahip değildir. Çoğu hasta, semptomlarının zaman içinde değiştiğini veya daha da kötüleştiğini ya da iyileştiğini gözlemler.

En sık görülen semptomlardan bazıları şunlardır:

Yorgunluk: MS Hastalığı - Multiple Skleroz’lu hastaların % 80'inde ciddi yorgunluk vardır.

Uyuşma veya karıncalanma: Genellikle ortaya çıkacak ilk belirtilerden biri, genellikle yüz, vücut, kol veya bacaklarda  olan uyuşmalardır.

Görme problemleri: Bulanık görme, kontrast görmede bozulma ve ağrılı göz hareketi birçok MS hastası için erken belirtilerdendir.

Bilişsel sorunlar: Tüm MS Hastalığı - Multiple Skleroz hastalarının yaklaşık yarısı, bilgi edinme, işleme veya hatırlama yeteneği dahil olmak üzere bilişsel değişiklikler yaşar.

Başdönmesi: Sıklıkla baş dönmesi veya dengesizlik yakınmasına neden olabilir.

Ağrı: MS Hastalığı - Multiple Skleroz’lu tüm hastaların yarısından fazlasında genellikle kronik ağrı yakınması vardır.

Spastisite: Bu istemsiz kas spazmı veya genel kas sertliği genellikle MS Hastalığı - Multiple Skleroz hastalarının bacaklarını etkiler.

Yürüme güçlüğü: Zayıflık, denge kaybı ve spastisite yürüme güçlüğüne neden olabilir.

Her ne kadar herkesin MS Hastalığı hastalığına yakalanma riski olsa da, bazı kişilerin hastalığın görülmesi daha olasıdır. Kadınlarda MS Hastalığı  görünmesi, erkeklerin hastalığa yakalanma olasılığının yaklaşık iki katıdır ve en sık 20 ve 40 yaşları arasındaki kişilerde teşhis edilir, genetik olarak kalıtsal değildir, ancak hastalığın aile öyküsü olması hastalığa yatkınlık oluşturmaktadır. 

MS Hastalığı - Multiple Skleroz Nasıl Tedavi Edilir?

MS Hastalığı  tedavisi olmayan karmaşık bir hastalıktır. Ancak genellikle kapsamlı ve stratejik bir yaklaşımla yönetilebilir. Kapsamlı bir MS Hastalığı tedavi planının üç temel amacı vardır:

-Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak.

-Semptomları yönetmek.

-Relapsta ataklardan kurtulmayı hızlandırmak.