19 MAYIS DÜNYA İNFLAMATUVAR BAĞIRSAK HASTALIKLARI GÜNÜ
Karın ağrısı, iştahta azalma, ishal, kilo kaybı, yorgunluk ve ateş gibi tekrar eden şikayetleriniz varsa bunlar İnflamatuvar bağırsak hastalığı belirtisi olabilir. Peki, nedir bu hastalık?
İnflamatuvar bağırsak hastalığı, sindirim sisteminizin kronik iltihabını içeren bozuklukları tanımlamak adına kullanılan bir terimdir. Bu hastalığı yaşayan kişilerde günlük hayatı olumsuz etkileyen aralık ya da uzun süreli semptomlar görülebilir ve en yaygın görülen formları crohn hastalığı, ülseratif kolittir.
Ülseratif kolit: Kalın bağırsağın ve rektumun astarında iltihaplanma ve yaraları ifade eder.
Crohn hastalığı: Bu tip hastalık, sindirim sisteminizin astarının iltihaplanması ile karakterizedir ve bu da genellikle sindirim sisteminin daha derin katmanlarını içerebilir. Hem crohn hastalığı hem de ülseratif kolit kilo verme, ishal, yorgunluk, rektal kanama ve karın ağrısı ile karakterizedir.
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Belirtileri
İnflamatuvar bağırsak hastalığı semptomları, durumun ciddiyetine göre değişir. İnflamatuvar Bağırsak hastalığı belirtileri şöyledir:
- Sık sık tekrar eden ishal
- Yorgunluk hali
- Karında ağrı ve kramp
- Kanlı dışkı
- İştahsızlık
- İstemsiz kilo kaybı
İnflamatuvar bağırsak hastalıklarını nedeni tam bilinmemekle birlikte genetik faktörler, beslenme, stres, çevresel faktörler ve kişinin immün sistemi durumu tetikleyebilir. Bu sebeple kişinin yaşam biçimi ve beslenme şeklinde yapılacak ufak değişiklikler tedavi sürecinde etkili olur. Aşırı kafein tüketimi, alkol, süt ve süt ürünleri, baharatlı ve yağlı besinler durumun belirtilerini kötüleştirebilir. Bu nedenle sindirimi kolay besinleri tüketmek hastalığın seyri için büyük önem taşır. Ayrıca tedavi sürecinde kişinin aldığı ilaçların takip edilmesi, alınan ilaçların tüketilen besinlerle listelenmesi ilaç ve besinlerin etkileşimini gözlemlemek adına faydalıdır.
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Tanı Yöntemleri
- Dışkı örneği ve kan testi
Kan testi ve dışkı örneği, enfeksiyonları tespit etmek adına önemlidir. Kan testleri ülseratif kolit ve crohn hastalığının ayrımını yapmada da kullanılır.
- Fleksibl sigmoidoskopi ve kolonoskopi
Bu prosedürle, doktor kolon ve rektumdaki anormallikleri gözlemler.
- Kapsül endoskopi
İnce bağırsağı incelemek adına kullanılan bu yöntemde hasta kameralı bir kapsül yutar. Kapsülde bulunan kamera çeşitli fotoğraflar çeker. Böylelikle durumun seyri takip edilebilir.
- Film veya röntgen
Daha çok bağırsak yırtılması şüphesinde ve acil durumlarda kullanılır.
- BT ve MR taramaları
Bilgisayarlı X ışınları olan BT taramaları, standart sistem röntgenden daha ayrıntılı sonuçlar verir ve ince bağırsağı incelemeyi ve komplikasyonları görmeyi sağlar. MR taramaları da manyetik olarak görüntüleme sağlar.
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Nasıl Önlenebilir?
İnflamatuvar bağırsak hastalıklarını önlemek adına yapılabilecek pek bir şey yoktur ancak beslenme ve yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılarak şikayetler azaltılabilir. Yapılabilecekler şöyledir:
- Öğünler, 2 ile 4 saatte bir olacak şekilde küçük porsiyonlarda yapılmalıdır.
- Stresi yönetmenin sağlıklı yolları aranmalı ve uygulanmalıdır.
- Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterilmelidir.
- Aktif bir fiziksel yaşam tercih edilmelidir.
- Şikayetleri artıran yiyeceklerle ilgili gıda günlüğü tutulmalıdır.
- Süt ve süt ürünleri, lifli ve baharatlı gibi bağırsak tahrişine neden olan yiyecekler azaltılmalıdır.
- Dehidrasyonu azaltmak adına su tüketimi artırılmalıdır.
- Sigara bırakılmalıdır.
İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları İçin Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?
Aşırı derecede kilo kaybı, şiddetli ishal ve karın ağrısı, ateş ve dehidrasyon gibi belirtilerde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
