11 ADIMDA SAĞLIKLI ELLER
16 Ekim 2019

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNİCEF ), tarafından  "Dünya El Yıkama Günü" olarak kabul edilen 15 Ekim’de  İl Sağlık müdürlüğümüz tarafından Cumhuriyet Meydanına Stant açılıp meydanda bulunan çeşmede  başta öğrencilerimiz olmak üzere halkımıza doğru el yıkamanın 11 adımı uygulamalı olarak gösterilmiştir. Her yaş grubundan vatandaşların yoğun ilgi gösterildiği stant afişlerle broşürlerle videolarla desteklenmiştir. Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Mustafa ŞAHİN’de Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Serpil ŞAHİN’in koordinasyonunda yürütülen stant çalışmalarında sağlık müdürlüğü personellerimiz özveri ile görev almıştır.  Dr. Mustafa ŞAHİN Cumhuriyet meydanında 11 adımda doğru el yıkama tekniğini uygulamalı olarak anlatmıştır.

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Fatih ŞAHİN 15 Ekim Dünya El yıkama Günü dolayısı ile yapmış olduğu açıklamada; “Tüm dünyada el yıkama istenildiği kadar yaygın olan bir alışkanlık değildir. Bu nedenle, bu özel günde el yıkamanın önemine vurgu yaparak sağlık açısından el yıkamayı alışkanlık haline dönüştürmek önemlidir. Bu  günün amacı, bunun yalnızca bir günle sınırlı kalmaması, sabunla el yıkamanın yıl boyunca sürekli özendirilmesidir.

Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır. El yıkamak başta soğuk algınlığı olmak üzere grip, ishal ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyon etkenleri olan zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için en basit ve en etkili yöntemdir. Çoğumuz öksürürken mendil kullanmak yerine ağzımızı elimizle kapatır ve avucumuzun içine hapşırırız. Grip  virüsleri ellerde saatlerce canlı kalabilir. Bu nedenle el yıkama ayrı bir önem kazanmaktadır. Ellerin bir virüs yayıcı olması önlenmelidir. Virüs ile kirlenmiş ellerle tokalaşmak, kapı kollarına, asansör, bankamatik düğmelerine dokunmak dokunulan her yerin virüs ile kirlenmesine hastalığın yayılmasına neden olur. Nezle ve grip açısından; alışveriş merkezlerindeki, okullar ve işyerlerinde'ki kapı kolları, asansör düğmeleri, tırabzanlar, bankamatik düğmeleri insanlar arası virüs alışverişinde çok önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle hasta olanların buraları kirletmemeye dikkat etmesi, buralara dokunanların, elini ağzına burnuna götürmemesi, el temizliğine dikkat etmesi  çok önemlidir. 

  El yıkamak her ne kadar basit görünse de, uyulması gereken kurallar vardır. Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları en sık temas edilen noktalar oldukları için daha fazla mikroorganizma barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden temizlenmemektedir.  Katı el sabunları ve sıvı sabunlar, aynı etkiye sahip olsalar da katı sabunlar kullanıldıkları yer ve kullanım koşullarına bağlı olarak kirli kalabilmektedir. Bu nedenle, özellikle toplu yaşanan yerlerde el temizliğinde sıvı sabunların kullanımı tercih edilmelidir. 

Etkin bir el hijyeni, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabilir. Kendi sağlığımız ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkar ve bu alışkanlığı çevremize de kazandırabilirsek gıda zehirlenmeleri ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçebilmek adına büyük bir adım atmış oluruz. Hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. 

15 Ekim Dünya El Yıkama günü dolayısı ile  Cumhuriyet Meydanında Başlayan  çalışmamız hedef kitlemiz açısından çok etkili olmuştur. İlçelerimizde dahil tüm Okullularda yapılacak olan eğitimler ile devam edecek olan   çalışmalarımızda etkili olacağına inanıyorum.

Ayrıca Cumhuriyet Meydanında video yayınları ile destek olan Yozgat Belediyesine de katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” Dedi. 


DSC_0133.JPGWhatsApp Image 2019-10-15 at 15.58.12 (1).jpeg

DSC_0139.JPG
WhatsApp Image 2019-10-15 at 15.57.57 (2).jpeg
WhatsApp Image 2019-10-15 at 15.58.01.jpeg
WhatsApp Image 2019-10-15 at 15.59.44.jpeg
DSC_0132.JPG