Anne Sütü Anne İle Bebeğin Arasındaki İlk İletişimdir
09 Ekim 2018

  • DSC_0657.JPG
  • DSC_0662.JPG
  • DSC_0671.JPG
  • DSC_0674.JPG
  • DSC_0684.JPG

Yozgat Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Muhammed Müsenna Arslanyılmaz, emzirmenin, dünyanın her yerinde çocuklar için hayata en iyi şekilde başlamanın en etkili yollarından biri olduğunu, 1992 yılından beri 1-7 Ekim tarihleri Dünya ülkeleri tarafından emzirme haftası olarak kabul edildiğini, emzirme haftası dünya ülkelerine emzirmenin öneminin anlatılması, farkındalığın oluşturulması, çocukların anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir çocuğun bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündem oluşturulması amacıyla değerlendirme fırsatı sağladığını belirtti.

Arslanyılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Anne sütü, yeni doğan ve bebekler için en doğal, en taze ve en uygun besin olmakla beraber bebeklerin büyüme-gelişmesinde, ruhsal gelişiminde, bebeği yeni doğan enfeksiyonlarına karşı korumada ve çocuğun-bireyin yaşam boyu sağlıklı olmasında önemli rol oynamaktadır. Her annenin sütü kendi bebeği için en uygun bileşimdedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın önerisi, doğum sonrası emzirmeye ilk bir saat içinde başlanması, ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi ve altı aydan sonra da tamamlayıcı besinlerle birlikte iki yaşına kadar emzirmenin devam etmesidir. Emzirmenin başlıca önemli yararlarını sıralarsak:

     Emzirme anneyle bebek arasında yakın bir bağ oluşmasını sağlar, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanmasını kolaylaştırır. Anne sütü, anne ile bebeğin arasındaki ilk iletişimdir.

     Emzirmeyle, annenin sahip olduğu bağışıklık maddelerinin anne sütü aracılığıyla bebeğe geçerek bebeği zatürre ve ishal gibi başlıca bebek ölümlerine sebep olan hastalıklardan korur.

     Anne sütü, bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesine temel destek sağlayarak, ergenlik döneminde ve sonrasında görülebilecek şişmanlık, kansızlık, şeker hastalığı görülme riskini azaltır ve zeka gelişimini olumlu yönde etkiler.

     Emzirmeyle, annenin bebeği beslemesi için gıda hazırlama, ısıtma, o gıdayı koruma gibi sorunları yaşamamakta, her an hazır ve yeterli gıda kaynağı sağlanmaktadır.

     Sık emzirildiğinde ilk altı ay bebeğin tüm sıvı ve su ihtiyacını karşılanmaktadır.

     Emzirmeyle, bebekler anne sütü sayesinde kabızlık, karın ağrısı gibi sindirim sorunlarını daha az yaşarlar.

Tüm bunlar sıralandığında aslında anne sütünün her bebeğin en doğal hakkı olduğunu söyleyebiliriz.

Emzirmenin sadece bebek için değil anne için de önemli yararları vardır. Emzirmeyle annede yumurtalık ve meme kanseri, şeker hastalığı, doğum sonrası depresyon gibi hastalıkların görülme riski azaltmaktadır. Ayrıca emzirmenin erken başlaması ve devam ettirilmesiyle annede doğum sonu kanamalar daha hızlı sonlanır, memelerde şişme ve iltihaplanma daha az görülür, loğusalık dönemi daha rahat geçer.

Dünya Sağlık Örgütü rakamlarıyla çocuk ölümlerinin %45’i yetersiz beslenmeyle ilişkili bulunmuş ve dünyadaki bebeklerin sadece %40’ının ilk altı ay anne sütü ile beslendiği belirtilmiştir. Burada emzirmenin ve anne sütünün hayati önem taşıdığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda çocukların ilk iki yılında yeterli bir şekilde anne sütü almasıyla dünyada 820.000 çocuğun hayatının kurtulabileceği ifade edilmiştir.

Türkiye açısından bakıldığında Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması-2013 verilerine göre tüm çocukların %96’sı bebeklik döneminde bir süre emzirilmiştir fakat yaşamlarının ilk iki ayında çocukların yüzde %58’i sadece anne sütü ile beslenmiştir. Ayrıca bebeklerin sadece %50’si doğumdan sonraki ilk bir saat içinde emzirilmeye başlandığı belirtilmektedir. Bu kapsamda yapılan tavsiyeleri tekrar hatırlatırsak; doğum sonrası emzirmeye ilk bir saat içinde başlanması, ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi ve altı aydan sonra da tamamlayıcı besinlerle birlikte iki yaşına kadar emzirmenin devam edilmesidir.

Bakanlığımız ve UNICEF işbirliğinde 1991 yılında başlayan temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan ‘‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı’’ yürütülmektedir. Bu kapsamda İlimizde 136 Aile Hekimliği Birimi “Bebek Dostu” ünvanı almıştır. Mevcut Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları, Emzirme Danışmanlığı ve Pratik Eğitimlerini tamamlamıştır. Bu kurumlarda yeni göreve başlayan ve eğitim almamış personellerimize ise göreve başlayışından itibaren ilk 15 günü içerisinde eğitimleri tamamlanmaktadır. Bu konuda eğitimler eğitimcilerimiz Ebru Yılmaz ve Nagehan Açıkgöz tarafından verilmektedir. Ayrıca 14 Devlet Hastanemiz ve Yozgat Bozok Araştırma ve Uygulama Hastanesi “Bebek Dostu Hastane” ünvanı almıştır. Bu kapsamda Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarımızda ve Hastanelerimizde eğitim alan personellerimiz oluşturulan gebe sınıfları, emzirme odalarında gebe ve emzikli annelere emzirmenin önemini anlatmakta ve konuyla ilgili eğitimler vermektedir” dedi.