15 EKİM DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ
Sağlıklı kalmak ve çevresel kirleticilerden korunabilmek için el yıkama en önemli uygulamalardan biridir. Özellikle Covid-19 salgını yaşadığımız bu günlerde el yıkama daha da önemli bir hale geldi.
El yıkamak her ne kadar basit görünse de, uyulması gereken kurallar vardır. Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları en sık temas edilen noktalar oldukları için daha fazla mikroorganizma barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre(en az 20 saniye) ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden temizlenmemektedir.
Doğru el yıkama tekniği;
1.Elimizi suyla ıslatalım
2.Yeterince sabun alalım
3.Sabunu avuç içimizde iyice köpürtelim
4.Sağ elin üstünü sol elle, sol elin üstünü sağ elle ovalayalım
5.Parmaklarımızı iç içe geçirip ovalayalım
6.Parmaklarımızı kenetleyip ovalayalım
7.Başparmaklarımızı ovalayalım
8.Parmak uçlarını avuç içinde ovalayalım
9.Ellerimizi bol suyla durulayalım
10.Tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulayalım
11.Kullandığımız kâğıt havlu ile musluğu kapatalım.
El yıkama bir toplum için “önemli hastalıkların” çoğundan korur.
Bu nedenle;
•Yiyecek hazırlamadan önce ve yemek yemeden önce,
•Tuvalet gereksiniminin giderilmesinden sonra,
•Buruna dokunulduğunda,
•Hayvanlara dokunulduğunda,
•Hapşırıp, öksürdükten sonra,
•Kimyasallarla, elleri kirleten işlerle, boyalarla uğraşıldığında,
•Çöp ve atıklara dokunulduğunda eller iyice yıkanmalıdır.