MENÜDE TUZU AZALTIYORUZ…(09-15 MART TUZA DİKKAT HAFTASI)
13 Mart 2020

             Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı) önermektedir. Bu miktar  yemeklere tuz eklenmeden  günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır.

         “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı"  kapsamında aşırı tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması, bilgilendirme yapılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılmaktadır.

           Aşırı tuzu ev ve ev dışı mekânlarda yemek yenilen yerlerde, yemeklere eklediğimiz tuz,  ambalajlı gıda ve içeceklerin tüketimi ile almaktayız.Tuzun sağlığımız için zararlı olduğunu bilmemize rağmen, aşırı tuz tüketiyorsak, daha az tuz kullanmalıyız. Sağlık Bakanlığı’ nın Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, 2017 çalışmasına göre günlük kişi başı tuz tüketiminin 10,2 g/gün olduğu saptanmıştır. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği günlük tüketim miktarının iki katıdır.

       

         Aşırı tuz tüketimimizi azaltmak için,yemekleri hazırlarken eklenen tuzu azaltabilir, sofradan tuzlukları kaldırabiliriz. Ev dışında yemek yiyeceksek; az tuzlu, tuzsuz hazırlanmasını isteyebilir, tuzlu atıştırmalıkların tüketimini azaltabiliriz. Satın alınmış işlenmiş ambalajlı benzer gıdaların tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarı düşük olanı tercih edebiliriz. Geleneksel olarak evlerde hazırlanan yiyeceklerin tuz içeriğini azaltabilir, yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınabiliriz. Tuzun gıdalardan tüketimini azaltalım.
           Tuz tüketimine dikkat çekmek için ilimiz genelinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde Halk'a yönelik eğitim programları düzenlenmektedir . 

 

Aşırı Tuz Tüketimi Azaltmak için Hep Birlikte Hareket Edelim…

IMG-20200312-WA0016.jpg
IMG-20200312-WA0012.jpg
IMG-20200312-WA0023.jpg