Yozgat Şehir Hastanesi’nde 14 Kasım Dünya Diyabet Gününde Hastalar ve Yakınları Buluştu
29 Kasım 2017

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Yozgat Şehir Hastanesinde; 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle, diyabetli hastalar ve yakınları buluştu.  Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Apaydın tarafından organize edilen etkinlikle hasta ve hasta yakınları Yozgat Şehir Hastanesi Eğitim Salonunda bir araya gelerek diyabet üzerine sohbet ettiler, yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Programda; diyabet eğitim hemşireleri tarafından da “Diyabetli Yaşam “ eğitimi verildi.

Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; diyabetli hasta ve hasta yakınlarına hastanelerde Sağlık Bakanlığının talimatları doğrultusunda düzenli eğitim verildiğini,  diyabet gününe özel yeniden bir araya gelmenin hastalarla olan iletişimde önemli olduğunu belirttiler.

Yozgat Şehir Hastanesi poliklinik girişinde, güne özel stant açılarak özel baskılı t-shirtler ve bilgilendirme broşürleri hastaneye gelen hasta, hasta yakınları ve sağlık personeline dağıtıldı.

Öğleden sonraki programda sağlık personellerine eğitim veren Apaydın konuşmasında şunları söyledi; “Diyabet, ciddi sağlık sorunlarına neden olan kronik bir hastalıktır. Tüm dünyada ve ülkemizde sıklığı gittikçe artmaktadır. TURDEP 2 (2010) çalışmasına göre ülkemizde yaklaşık 7 milyon diyabetli hasta bulunmaktadır. Kabaca her 11 kişiden 1 ‘i diyabetlidir. Bu sayının 2035 yılında 12 milyon olacağı öngörülmektedir. Bu artış hızına dikkat çekmek ve diyabet farkındalığını arttırmak için 1991 yılından itibaren kasım ayının 14’ ü tüm dünyada ‘Dünya Diyabet Günü’ adıyla kutlanmaktadır.

Dünya diyabet gününde her yıl farklı bir mesaj işlenmektedir. 2017 yılında ‘’Kadın ve Diyabet- Sağlıklı bir gelecek hakkımız ‘’teması ön plana çıkarılmaktadır. Bu temaya uygun olması açısından ve aynı zamanda da çok önemli olduğuna inandığım birkaç konuyu vurgulamak istiyorum.

Günümüzde her 7 gebelikten birine gebelik diyabeti teşhisi konulmaktadır. Gebelik diyabeti hem anne hem de bebek sağlığı için ciddi riskler taşımaktadır. Bu nedenle 24.- 28. gebelik haftasına gelmiş anne adaylarına mutlaka şeker yükleme testi diğer adıyla oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılması önerilmektedir. Bir kısım medyada verilen yanlış bilgilerin aksine yapılan çalışmalar göstermektedir ki, sadece 2-3 dilim baklava tatlısı kadar şeker içeren bu testin bebeğe ya da anneye bir zararı olmamaktadır.

Birinci derece akrabalarında diyabet hastalığı olan, fazla kilolu, 4 kilodan ağır bebek doğurma öyküsü olan ya da daha önceki gebeliklerinde gebelik diyabeti teşhisi konmuş olan kişiler mutlaka gebeliğin başında Endokrinoloji polikliniğine başvurmalıdırlar.

Diyabet hastalığı uygun tedavi, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ile kontrol altına alınabilmekte ve olası komplikasyonları önlenebilmektedir.  Son olarak hastalarımıza, düzenli hekim kontrolünün önemini bir kez daha hatırlatıyor Dünya Diyabet günlerini kutluyorum” dedi.