Rehber Öğretmenlerine Öğrenme Güçlüğü Eğitimi Verildi
29 Kasım 2017

Yozgat Şehir Hastanesinde Rehber Öğretmenlerine Öğrenme Güçlüğü Eğitimi Verildi

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Yozgat Şehir Hastanesinde; çocukluk çağı ruhsal ve gelişimsel bozukluklar yelpazesinde bulunan “Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)” eğitimi, hastanenin Konferans Salonunda; Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Uz. Dr. Ümit Işık tarafından, sağlık çalışanlarına ve Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kurumların Rehber öğretmenlerine eğitim verildi.

Şehir Hastanesi poliklinik katına “Disleksi Farkındalık Standı” kurularak, hastalara konu ile ilgili bilgi verilerek, broşür dağıtıldı.

20 çocuktan 1’inde disleksi (öğrenme güçlüğü) olduğunu söyleyen Işık, öğretmenlerin farkındalığı ile bu çocuklara ulaşılıp, tanı konularak, tedavi sürecinin başlatıldığını söyledi. Işık yaptığı açıklamada; “Özgül öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma ve matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren karmaşık bir bozukluk olup, okul çağı çocuklarındaki sıklığı en az yüzde 5'tir. Kabaca düşünüldüğünde her sınıfta mutlaka 1-2 çocukta disleksi yani okuma bozukluğu bulunmaktadır.

Özgül öğrenme güçlüğü eğitim sistemiyle yakından ilintili bir bozukluktur. Bu nedenle ilköğretim döneminde tanı konmaktadır. Siz değerli rehber öğretmenlerimize büyük bir görev düşmektedir. Bizler de bu eğitimi vererek yeniden farkındalık oluşturmak istedik.

Özgül öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler; düşük okul başarısı ve akranlarından anlamlı derecede geri olmalarıyla fark edilebilirler. Disleksi tanılı bir çocuk bazı harfleri öğrenmede zorlanabilir, okurken hece ekleyip çıkarabilir, uydurabilir, ters okuyabilir, okuma hızı yavaş ve hatalı okumaları olabilir, okumada yaşıtlarını daha geriden takip etme, okurken okuduğu yeri kaybetme, satır atlama ya da aynı satırı tekrar okuma gibi belirtiler gösterebilir.

Disleksi bir zeka geriliği olmayıp, uygun psikiyatrik ve eğitimsel destek alınmazsa kendiliğinden düzelmez. Yaşam boyu sürebilen bir bozukluk olan dislekside erken tanı erken müdahale için çok önemlidir. Çocuğunuzda disleksi olduğunu düşündüğünüzde lütfen bir çocuk ve ergen psikiyatri uzmanına başvurunuz” dedi.