112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası
04 Aralık 2018

112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ HAFTASI

1-7 Aralık tarihleri ‘112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Acil Sağlık Hizmetleri, yurt genelinde en uç noktalara kadar yayılmış, kesintisiz olarak hizmet veren büyük bir sistemdir.

Acil Sağlık Hizmetlerinin amacı; acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak, hasta ya da yaralıya olay yerinde gerekli tıbbi müdahaleyi yapmak ve ihtiyaç varsa en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır.

Acil çağrılara, kentlerde ilk 10 dakikada, kırsal alanda ise ilk 30 dakikada ulaşma oranı % 90’ın üzerine çıkarılmıştır. Ülkemizde 2 bin 253 tane 112 istasyonu bulunmaktadır ve 4 bin 227 ambulans hizmet sunmaktadır.

112 Acil Sağlık Hizmetleri; 2002 yılında 350 bin 769 hastaya tahliye ve sağlık hizmeti sunmuşken, bu sayı 2015 yılında Ekim ayı itibariyle 3 milyon 601 bin 776’yı bulmuştur.

Her türlü coğrafi ve iklim şartlarında hastalara ulaşabilmek amacıyla o şartlara uygun ambulanslar temin edilmiştir. Bu amaçla palet takılabilen ambulanslar, 4 yaralı taşıyan ambulanslar, yoğun bakım ve obez ambulansları ile motosiklet ambulansları hizmet vermektedir.

Adalardan ve sahil bölgelerimizden hasta naklini sağlamak amacıyla deniz ambulansları vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca hava ambulans hizmetleri ile organ nakli ve hızlı müdahale ile can kayıpları ve sakatlıkların önlenmesinde büyük aşama kaydedilmiştir.

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNCE YÜRÜTÜLEN PROJELER

Yaşam Yol Ver Projesi: 112 Acil Çağrı merkezinin gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte seyreden ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesine yönelik farkındalığın artırılması için yapılan faaliyetleri kapsamaktadır.  

Hayata El Ver Projesi: Bu proje kapsamında toplumun her kesimine “ani kalp durması” vakası ile karşılaştıklarında yapılması gerekenlerin öğretilmesi, mümkün olduğunca çok kişiye “ temel yaşam desteğinin’’ ana hatlarıyla anlatılması ve ilk yardım eğitimi almaları konusunda teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR

-Arayan kişilerin doğru adres verememesi ve hasta konumunun net olarak belirlenememesi nedeni ile adres bulmak öngörülenden çok daha fazla zaman alabilmektedir.

-Yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler, ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır.

-Özellikle şehirlerarası yollarda ambulansların kullanabileceği geçiş noktaları olmaması nedeni ile karşı şeritte meydana gelen bir vakaya ulaşmak için fazladan 40-50 km mesafe gidilmesi gerekmekte ve bu durum hastaya ulaşma süresini uzatmaktadır.

-Kış şartlarında doğu bölgelerde yolların kapanması başta olmak üzere ülkemizin coğrafi koşulları ve iklim şartlarından kaynaklanan nedenler hastalara zamanında ulaşılmasını zorlaştırmaktadır.

Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde mutlaka yol verilmesi hayati önem taşımaktadır. Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır.

Ayrıca 112 acil sağlık hizmetlerinin hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır.

2014 yılında 112 Acil Çağrı Hattı toplam 118.260.579 kez aranmış olup bu çağrıların sadece 4.027.2015’i  acil vaka olarak işlem görmüş, 113.866.695 çağrı ise asılsız ihbar olarak değerlendirilmiştir.

112 Acil Çağrı Hattının gereksiz meşgul edilmesi zaman ve işgücü kaybına yol açmakta daha önemlisi gerçek acil vakalara ulaşmakta sorun yaratmaktadır. Herkesin bir gün 112 Acil Çağrı Hattını aramaya ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır.

                                                                                                                                                                      Uzm. Dr. Ayşen Sürmen

                                                                                                                                                                         Halk Sağlığı Uzmanı

Kaynaklar:

https://www.yasamayolver.com

https://www.saglik.gov.tr/TR,1755/1-7-aralikpacil-saglik-hizmetleri-haftasi.html