Yozgat’ta Gençlerle 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Kutlandı
10 Ekim 2018

  • DSC_0912.JPG
  • DSC_0919.JPG
  • DSC_0938.JPG
  • DSC_0960.JPG

“10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” nedeniyle, Yozgat İl Sağlık Müdürlüğümüzün organize ettiği, Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordine edildiği seminer, 14-22 yaş grubu öğrencilere, Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda verildi.  Yozgat Şehir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Duygu Göktaş tarafından öğrencilere;  bu senenin teması olan “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığını” anlatıldı.

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun bir projesi olan Dünya Ruh Sağlığı Gününün, 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim tarihinde çeşitli etkinliklerle toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla kutlandığını, bu seneki Dünya Ruh Sağlığı Günü teması ise “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” olarak belirlendiğini belirten Göktaş yaptığı açıklamada şunları ise söyledi; “ Gençlik dönemi, bireyin önemli sorumluluklar almaya başladığı, kimliğinin oluştuğu çok önemli bir dönem olmakla birlikte, bu dönemde,  yetişkin rolüne geçişin getirdiği birtakım zorluklar çeşitli psikiyatrik hastalıkların ortaya çıkma riskini de barındırmaktadır. Günümüzde hızla gelişen teknoloji,  gençlerin hayatına getirdiği kolaylıklar yanında eğer doğru kullanılmazsa, internet bağımlılığı ve psikolojik dayanıklılıkta azalma gibi birtakım olumsuz durumlara neden olmaktadır. İnternet ve sosyal medya, insanların kendini olduğundan farklı gösterebildikleri ve gerçek dışı ikinci bir yaşam yarattıkları, yüz yüze ilişkilerde yaşanabilecek reddedilme,  küçük düşme gibi olumsuz duygulardan kurtulma aracı olarak gördükleri bir ortam yaratmaktadır. Aşırı ve işlevsel olmayan internet kullanımı, gençlerin sosyal hayattan koparak empati yapma ve sorun çözme becerilerini kaybetmelerine neden olmaktadır. Eğer kişinin internet kullanımı ile ilgili aşırı zihinsel uğraşısı var ve kullanımı sınırlayamıyorsa, internette geçirdiği zaman nedeniyle okul, aile ya da iş hayatında olumsuzluklar yaşıyorsa, internet kullanamadığı zamanlarda huzursuzluk, gerginlik hissediyorsa internet bağımlılığı akla gelmeli ve mutlaka profesyonel yardım alması için kişi teşvik edilmelidir. Bunun yanı sıra fazla internet kullanımının sosyal fobi, uyku bozuklukları, depresyon, kaygı bozuklukları, kişilik bozuklukları ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi birtakım psikiyatrik rahatsızlıklara neden olduğu da çalışmalarla ortaya konmuştur.

       Önlenebilir bir durum olan internet bağımlılığından gençlerimizi korumak için,  ailelerin bilinçlendirilmesi ve gerektiğinde psikososyal destek almaktan çekinmemeleri büyük önem taşımaktadır. Gençlerin, enerjilerini kendilerini geliştirebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri ortamlarda kullanmalarını sağlamak için spor, tiyatro, sinema gibi faaliyetlerin sayısı ve ulaşılabilirliği artırılmalıdır. Gelişen dünyada teknolojiden bağımsız bir yaşam düşünülemeyeceği açıktır, ancak gençlerin teknolojiyi yakından takip edip bilinçli kullanmaları sağlanmalıdır. Gençlerin kendi ruh sağlıklarını korumak ve psikolojik dayanıklılıklarını artırmak için güçlü yanlarını bulup geliştirmeye çalışmaları ve böylece özgüvenlerini artırmaları, kendilerine gerçekçi hedefler belirleyerek bu hedef için düzenli olarak çalışmaları, spor ve sanat faaliyetlerine yeterince zaman ayırmaları ve gerektiğinde profesyonel yardım almaktan çekinmemeleri gerekmektedir.

           Atatürk’ün de dediği gibi ‘Biz her şeyi gençliğe bırakacağız... Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidimiz gençliktedir."

 Geleceğimiz gençlerin mutlu, sağlıklı ve üretken olmasına bağlıdır” dedi.